Paradontoza može biti opasna

Briga o zubima veoma je važna, no osim zubi moramo paziti i na ostale dijelove usne šupljine. Paradontoza je danas jedan od najčešćih uzročnika ispadanja zubi, a osim toga može uzrokovati i druge, veoma neugodne, ali i opasne probleme. 

Primijetite li znakove paradontoze, svakako što prije posjetite svog zubara jer ako dođete na vrijeme, puno lakše ćete se riješiti ovog problema.

Primijetite simptome paradontoze na vrijeme

Posljednji stadij upale zubnog mesa je paradontoza, koja je izrazito neugodna i bolna, a može uzrokovati i veoma opasne posljedice. Primijetite li da je zubno meso natečeno, crveno te da vas boli, a prilikom četkanja i krvari, velika je šansa da imate prve stadije paradontoze, odnosno gingivitis, upalu zubnog mesa. 

Iako desni mogu biti osjetljivi još neko vrijeme, gingivitis se liječi jednostavno te nema trajne posljedice. Ipak, ako se u borbu ne krene na vrijeme, simptomi se mogu pogoršati i uzrokovati paradontozu s bolnim upalama i oticanjem desni, lošim zadahom, ali i ozbiljnijim posljedicama!

Sačuvajte zube

Jedna od najozbiljnijih posljedica paradontoze je povlačenje zubnog mesa. Kada upala uznapreduje, zubno meso nakon oticanja polako krene u povlačenje, što tijekom vremena smanjuje količinu potpore koje zubno meso daje zubu. Zbog toga, s vremenom zubi:

  • Gube stabilnost
  • Postaju pomični

U najgorim slučajevima, paradontoza može uzrokovati i ispadanje i potpuni gubitak jednog ili više zuba, ali i još veće probleme poput razaranja kosti. Upravo radi toga, u borbu s ovom bolesti treba krenuti na vrijeme. Primijetite li je na vrijeme i krenete li s liječenjem u početnim stadijima, liječenje je lako i brzo. Ako se najgore posljedice ipak dogode, osim što će trajati duže, liječenje može uključivati i vađenje zuba te dodatne zahvate.

Uzrok paradontoze

Prije svega, glavni uzrok paradontoze najčešće je loša higijena usne šupljine. Uzrokuju je bakterije koje se nastanjuju u naslagama plaka te proizvode toksine koji uzrokuju infekciju. Ona utječe na vezivno tkivo i uzrokuje infekcije, ali i stvaranje paradontnih džepova u kojima se može zadržati hrana, što dalje potiče razmnožavanje bakterija. 

Ipak, osim loše higijene, paradontozu mogu uzrokovati i loš imunitet, neki lijekovi, trudnoća, loše izrađeni protetski radovi, pa čak i genetske predispozicije. Bolesti poput šećera i leukemije te loše navike poput pušenja također mogu pridonijeti njezinom razvitku. Primijetite li stoga kakve promjene na zubnom mesu, uputite se što prije kod zubara kako biste na vrijeme krenuli s liječenjem.

Članci u istoj kategoriji: