Pronađite dobrog optičara

Dobar optičar
Female ophthalmologist with crossed arms in clinic

Svaki odlazak oftalmologu kod onih koji imaju dijagnosticiranu kratkovidnost ili dalekovidnost svakako nakon određenog vremena zahtijeva promjenu korekcijskih naočala, odnosno leća jer dolazi do promjene dioptrije. Promjena leća nužna je kada se utvrdi povećanje ili, u rijetkim slučajevima, smanjenje dioptrije kako bi vid bio dobar te kako biste mogli obavljati svakodnevne aktivnosti bez poteškoća u vidu. 

Nakon što specijalist oftalmolog utvrdi o kojoj se dioptriji radi, slijedi izrada leća za korekcijske naočale, a upravo u tom će vam pomoći optičar, odnosno osoba koja je osposobljena za izradu leća i koja vam može pomoći u izboru onih idealnih za vas. Također, ovisno o vašem načinu života te visini dioptrije može vam preporučiti naočale za kompjuter ili različite filtere za korekcijske naočale.

Odabir naočala i popravak vida 

Osim što optičar izrađuje korekcijske naočale te pacijentu pomaže u odabiru idealnih modela, on se također bavi i popravljanjem korekcijskih naočala i njihovih okvira kada dođe do određenih oštećenja ili lomova. 

Optičar savjetuje pri odabiri naočala
Optičar izrađuje korekcijske naočale, daje savjete pri odabiru naočala i prodaje naočala.

Također, optičar se bavi i prodajom korekcijskih naočala i ostalih oftalmoloških pomagala te na temelju svog znanja i iskustva pacijentima savjetuje kako pravilno održavati i upotrebljavati navedena pomagala. Sve ove zadatke može kvalitetno obavljati samo ukoliko je predan svome poslu te ukoliko u isti ulaže svoje vrijeme i trud stručno se usavršavajući cijeli svoj radni vijek.

Mogućnost napredovanja optičara

Želite li postati optičar i ovo zanimanje vam se čini zanimljivim i dinamičnim to možete postati upisivanjem srednje škole koja nudi takve programe. Nakon završetka četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovnog programa, učenici polažu završni ispit nakon kojeg postaju optičari ili tehničari za očnu optiku. 

Program za diplomiranog optičara

Ukoliko se želite dodatno obrazovati, nakon srednjoškolskog obrazovanja možete upisati fakultet koji će vam pružiti dodatna znanja i vještine u svim područjima optika, a nakon istog stječete titulu magistra optike.

Djelokrug rada optičara

Ukoliko se nakon srednjoškolskog obrazovanja odlučite za pohađanje fakulteta, nakon njega će se uvelike proširiti mogućnosti vašega rada, baš kao i znanja i vještine koje ćete imati u području optike, a samo neke od njih su:

  • Optička korekcija refrakcijskih i ostalih anomalija oka
  • Prepoznavanje anomalija vidnog sustava
  • Samostalno određivanje i primjenu korekcijskih pomagala
  • Savjetovanje o pravilnom korištenju naočala i kontaktnih leća

Kao što je vidljivo iz nabrojanih vještina koje na kraju svog obrazovanja posjeduju magistri ove struke, djelokrug rada je zaista širok. Konstantnim stručnim usavršavanjem on se kroz godine može i dodatno proširiti, posebno ukoliko govorimo o korištenju novih i modernih tehnologija ili aparata za korekciju ili izradu oftalmoloških pomagala.

Stručna i precizna izrada korekcijskih naočala

Kao što je ranije napomenuto, optičari se primarno bave izradom oftalmoloških pomagala, no postoje i zadaci, odnosno poslovi koje oni obavljaju, a koji nisu nužno vezani uz samu izradu naočala, a oni se odnose na:

  • Brušenje stakla za korekcijske naočale s obzirom na odabrani okvir naočala
  • Ugrađivanje stakala u odabrane okvire
  • Poliranje stakala
  • Provjera jakosti leće
  • Provjera razmaka zjenica i prilagođavanje stakla s obzirom na taj razmak
Dobar optičar koji provjerava vid
Dobar optičar mora znati kako upravljati alatima koji mu/joj pomažu pri poslu. 

Kako bi optičar mogao izraditi korekcijske naočale prema nalazu oftalmologa te kako bi mogao primjerice ispolirati leće ili pak provjeriti jakost leće, nužno je da posjeduje velik broj znanja i vještina o pojedinim vrstama leća, o potrebnoj jakosti određenih leća i slično. Osim teorijskih znanja o lećama, naočalama za kompjuter i sličnom, optičar također mora znati i kako upravljati alatima i strojevima koji mu/joj pomažu u tim zadacima i poslovima. 

S obzirom na ubrzan napredak tehnologije, nužno je da se današnji optičari kontinuirano educiraju i budu u korak s vremenom i novim tehnologijama koje se konstantno pojavljuju. Samo takva osoba možete biti dobar optičar i svojim korisnicima pružiti najbolju uslugu.

Naočale za kompjuter su spas za mnoge 

Poznato je kako je danas tehnologija toliko napredovala, a način života se toliko ubrzao da gotovo da ne postoji posao koji se danas ne obavlja uz pomoć kompjutera, barem jednim svojim dijelom. Slijedom toga velik broj ljudi puno vremena provodi za kompjuterom što djeluje vrlo negativno na ljudsko oko, posebno ukoliko osoba već ima dijagnosticiranu dioptriju te nosi korekcijske naočale za vrijeme rada na kompjuteru. 

Naočale za kompjuter za smanjenje naprezanja oči
Naočale za kompjuter mogu vam pomoći da puno bolje vidite ekran. Također će smanjiti naprezanje očiju i pomoći da vaše oči ostanu opuštene i dobar su način za smanjenje plave svjetlosti i vidljive svjetlosti visoke energije.

Kako bi se pritisak na oči smanjio, koriste se naočale za kompjuter. Naime, naočale za kompjuter su korekcijske naočale čije su leće premazane slojem posebnog filtera koji blokira plavo svjetlo koje emitira kompjuter i drugi elektronički uređaji sa zaslonom. Naočale za kompjuter ne moraju nužno imati dioptriju pa ih tako mogu koristiti i oni bez dioptrije kako bi si olakšali rad na računalu.

Članci u istoj kategoriji: