Kvalitetna briga o kontaktnim lećama

Tekućine za kontaktne leće

Iako je upotreba kontaktnih leća u posljednje vrijeme vrlo aktualna i popularna i dalje postoje određene nepoznanice vezane uz njihovo korištenje, a jedna od njih je i način njihovog održavanja. Naime, najvažnija uputa za njihovo korištenje upravo je oprezno rukovanje s njima i održavanje visoke razine higijene prilikom i nakon njihovog korištenja. 

Osnovno sredstvo kojim se one održavaju je tekućina za kontaktne leće. Dvije osnovne vrste su višenamjenske tekućine za kontaktne leće i one na bazi vodikovog peroksida.

Tekućine za kontaktne leće
Za pomoć u izboru idealne tekućine za kontaktne leće dobro je posavjetovati se sa svojim oftalmologom ili opotometristom

Multifunkcionalne tekućine za kontaktne leće

Jedna od najkorištenijih vrsta tekućine za kontaktne leće su svakako višenamjenske koje prvenstveno imaju dvojaku namjenu, a to je:

  • Čišćenje kontaktnih leća
  • Dezinfekcija kontaktnih leća

Svoju namjenu čišćenja i dezinfekcije one obavljaju kroz jednostavno ispiranje kontaktnih leća te njihovo skladištenje. S obzirom na svoju multifunkcionalnost ove tekućine najčešći su odabir brojnih korisnika kontaktnih leća.

Dodatno održavanje i veliko upozorenje za dobar vid

Iduća vrsta su tekućine za kontaktne leće na bazi vodikovog peroksida koji se pokazao kao izvrsno sredstvo za dezinfekciju kontaktnih leća i prevenciju različitih upala i infekcija oka. Ipak, za razliku od višenamjenskih, ova vrsta tekućine zahtijeva čišćenje u nekoliko koraka:

  • Čišćenje posebnom ili slanom otopinom
  • Čišćenje i dezinfekcija tekućinom za kontaktne leće na bazi vodikovog peroksida
  • Čišćenje posebnom otopinom

Svi navedeni koraci rade se prvenstveno zbog toga što je vodikov peroksid toksičan za rožnicu zbog čega treba izbjegavati njegov kontakt s očima, a tome služi prvi i treći korak koji djeluju kao svojevrsna neutralizacija. 

Upravo je ovo jedan od glavnih razloga zbog kojeg brojni korisnici izbjegavaju korištenje ovakvih tekućina, ali i zbog činjenice da one nerijetko sadrže konzervanse na koje su brojni korisnici osjetljivi.

Odabir prepustite oftalmologu

Iako je danas svima dostupan velik broj podataka o kontaktnim lećama i načinima njihovog održavanja, za pomoć u izboru idealne tekućine za kontaktne leće dobro je posavjetovati se sa svojim oftalmologom ili opotometristom. Oni će vam dati konkretne odgovore u skladu s fiziološkim karakteristikama vaših očiju, ali i u skladu s vašim potrebama kako biste mogli neometano i sigurno koristiti svoje kontaktne leće.

Kako očistiti meke kontaktne leće i futrolu za kontaktne leće

Najbolje je zato posjetiti neku optiku i tamo potražiti savjet. Tamo radi stručno osoblje koje će vam na temelju vaše dijagnoze i kontaktnih leća koje nosite preporučiti koja je najbolja otopina za učinkovito održavanje kontaktnih leća.

Članci u istoj kategoriji: