Istražite ljepote sjevernog Jadrana u Trstu

Osim svog upečatljivog oblika, Italija je poznata i prema mnoštvu drugih stvari, između ostalog i svojim prekrasnim, gradovima-lukama koji su za mnoge stanovnike Europe predstavljali velika komercijalna središta. U nizu velikih talijanskih gradova, ne smije se zaboraviti Trst, prekrasan grad na kopnu Italije, tik do granice s Hrvatskom i Slovenijom. 

Grad je to s kojim dijelimo usku povijest, upravo radi njegove blizine, pa je stoga savršeno odredište za kratki izlet ili višednevni posjet u kojemu ćete imati dovoljno vremena istražiti sve pojedinosti i ljepote ovog povijesnog grada prepunog zabavnih i informativnih sadržaja.

Grad tik do granice

Trst je grad od oko 200 tisuća stanovnika koji se nalazi na sjeveroistočnoj obali Jadrana, tridesetak kilometara od granice s Hrvatskom. Grad je smješten tako da gleda na Tršćanski zaljev, dok mu se u pozadini nalazi granica sa Slovenijom, čiji prilaz Jadranskom moru zaklanja. 

Kroz cijelu svoju povijest Trst je bio veliko komercijalno središte, što dokazuje i njegovo ime, čiji se korijen vezuje sa značenjem „tržnica“ ili „tržiti“. Ova poveznica ima smisla i s geografskog gledišta, jer se velika tršćanska luka nalazi na savršenom mjestu kao poveznica između:

  •  Južne Europe
  •  Sjeverne Europe. 

Trst je i danas jedna od najvećih luka na Jadranskom moru.

Jednostavan dolazak do Trsta

Zbog svoje savršene pozicije Trst je i danas odlično povezan s ostatkom Europe i Italije. Grad je s Italijom i Slovenijom povezan autocestom, što ga čini nezaobilaznim za sva putovanja na toj trasi. Iako još ne postoji takva povezanost između Rijeke i Trsta, do njega se iz Hrvatske i dalje može relativno jednostavno automobilom. 

Trst je također i jedna od glavnih luka za Austriju, što ga također čini odlično povezanim i s njom. Kako je jedna od najvećih luka na Jadranu, između Trsta i druge dvije velike luke na sjevernom Jadranu – Kopra i Rijeke – postoji velika konkurencija.

Od osnivanja do danas

Prema povijesnim izvorima, Trst je osnovan u starom vijeku, nakon čega su ga u 2. stoljeću prije Krista zauzeli Rimljani. Isprva nije bio veliko trgovačko središte, sve dok nije potpao pod vlast Mletačke republike, a nakon toga i Habsburgovaca, kojima je predstavljao jedini izlaz na Sredozemno more, značajno za transport i trgovinu. 

Tijekom godina promjena, Trst je stalno mijenjao vlast, iako je najčešće bio dio Habsburške monarhije, u koje je doba između Trsta i Beča sagrađena prva željeznička pruga. Ipak, tijekom prvog svjetskog rata postaje dio Italije, gdje nakon mnogih političkih premetanja i ostaje.

Turistički znamenit grad

Iako je važnost Trsta kroz povijest prije svega bila komercijalna, to ne znači kako se ne radi o gradu vrijednom posjeta. Kako je tijekom povijesti većina stanovništva bila sačinjena od bogatih trgovaca, Trst vrvi prekrasnom arhitekturom koja je vrijedna posjeta. 

Glavni trg, Trg ujedinjenja Italije, izgrađen je tijekom Habsburške monarhije i ukrašen zanimljivostima poput fontane 4 kontinenta. Grad je također prepun palača i crkvi koje su građene u izobilju, a najvrjedniji spomena je dvorac Miramare izgrađen kod Trsta na samom kraju 19. stoljeća za austrijskog vojvodu. Dvorac između ostalog uključuje i prekrasan pogled s litice te park od preko 20 hektara koji je dizajnirao sam vojvoda.

Tokio, Japan

Najbolji japanski gradovi prema mještanima

Pročitajte članak o japanskim gradovima: Kyoto, Osaka, Tokio i Yokohama.

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen