Zaronite u potpuno prirodni svijet Bohinja

Bohinj- Bohinjsko jezero

Nakon duge zime koju smo najvjerojatnije proveli u toplini i udobnosti doma, nema ništa bolje od toga da se napokon malo maknemo od kuće i posjetimo nova mjesta. Nove avanture, bilo da se radi o kratkom posjetu u obliku izleta ili pak dužem odmoru daleko od kuće, čekaju vas u Bohinju. 

Ovo je mjesto koje skriva ponešto za svakoga – od ljubitelja aktivnosti i razonode do onih koji najviše uživaju u miru i tišini prirode i lijepih prizora. Želite li razbiti monotoniju boravka kod kuće, onda je posjet Bohinju odlična ideja!

U srcu prekrasne prirode

Dolina Bohinj nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Slovenije, u kojemu se dodiruje nekoliko vrsta reljefa. Smješten u srcu Alpi, u prostoru se osim doline mogu pronaći i:

  •  visoravni,
  •  planine,
  •  prekrasan glacijalni jezerski bazen

Upravo radi toga, Bohinj skriva ponešto za svakoga. Ljubitelji zimskih sportova moći će uživati u skijanju tijekom zime, a dobra je ideja i planinarenje tijekom toplijeg dijela godine. S druge strane, u ljepotama prirode možete uživati i na samom jezeru Bohinj, u koje se ulijeva više malih pritoka. Najveći od tih pritoka, Savica, također u toku ima i prekrasan slap koji će vas uistinu oduševiti.

Putujte bez brige

Baš zato što se nalazi u srcu prekrasne prirode, turizam je u ovom području veoma bitan. Do Bohinja možete stići na nekoliko različitih načina, a najlakše svojim automobilom, kojim ćete se morati provesti kroz Sotesku. 

Bohinj - Slap Savica
Bohinj – Slap Savica

Do Bohinja se također može i vlakom ili autobusom, iako treba imati na umu kako vlak vozi samo do okolne Bohinjske Bistrice, pa ćete ostatak puta vjerojatno morati prijeći lokalnim prijevozom ili taksijem. Do Bohinja također možete i motorailom, odnosno posebnim vlakom koji omogućuje prijevoz automobila, dok vam i dalje dopušta da se opustite za vrijeme puta, bez brige o vožnji.

Mjesto skriveno od pogleda

Tijekom povijesti, Bohinj je mnogo vremena proveo u svojevrsnoj izolaciji, čemu su pridonijele razne okolnosti. Prije svega, sam put do Bohinja i dalje je dosta dug i zavojit, a taj je problem bio još izraženiji u doba prije prometnih vozila, kada se do njega u hladnijem dobu godine nije moglo doći.

Video: Jednodnevni izlet na Bohinjsko jezero, Slovenija – Top 4 Savjeti!

Upravo radi toga, većina stanovništva koje danas živi u Bohinju potomci su izvornih stanovnika, koji su taj prostor nastanili već tijekom brončanog doba, prema nekim izvorima. Upravo zbog svoje prirodne ljepote i izoliranosti, Bohinj je mjesto radnje raznih fantastičnih priča i mitova!

Mitologija povezana s Bohinjem

Ako ne zbog prirode, onda se Bohinj isplati posjetiti radi zanimljive mitologije vezane uz ovu dolinu. Većina priča mitova i legendi koje se spominju kratke su i humoristične, no ima i nekih koje nisu tako nevine. Prema nekim pričama, snažna turska vojska, poznata kao nepobjediv suparnik, odustala je od napada na Bohinj, misleći da su napokon pronašli kraj svijeta. 

S druge strane, tu je priča o Vražjem mostu, kojeg je prema legendi izgradio sam vrag nakon što su mu stanovnici grada obećali kako će duša prve osobe koja prijeđe most biti njegova. Priča kaže da su, nakon što se nisu mogli dogovoriti koga žrtvovati, preko mosta poslali psa, nakon čega je vrag poludio, shvativši da je nasamaren.

odmor u Thermani Laško

Toplice su popularna zimska destinacija

Kada govorimo o zimskom dijelu godišnjeg odmora, najveći je dio onih koji ga koriste za odlazak na skijanje, no postoje i druge opcije kao što su toplice u Sloveniji.

Članci u istoj kategoriji: