Poluotok Pelješac i njegove ljepote

Pelješac - Kučište

Drugi po veličini poluotok u Hrvatskoj je Pelješac, koji u svojoj površini krije mnoge prirodne ljepote i zanimljive destinacije. Stoga i ne čudi da je jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj, a nalazi se u Južnoj Dalmaciji, između Dubrovnika i Splita. Pelješac je zbog idealne lokacije odlično mjesto za posjetiti i okolne zanimljive ljepote, poput Modrog jezera, jednog od najljepših jezera u Hrvatskoj. Sve o tome zbog čega je Pelješac jedna od najboljih ljetnih destinacija i koje ljepote krije u svojem teritoriju, donosimo vam u nastavku teksta.

O Pelješcu

Najveći poluotok Hrvatske je Istra, a odmah nakon nje nalazi se Pelješac, koji je veoma atraktivna destinacija. Smješten je na jugu Hrvatske, između dva veoma poznata grada, Splita i Dubrovnika. Pelješac je od davnina veoma poznat i rado posjećen poluotok, a to može zahvaliti mediteranskoj klimi koja osigurava topla i suha ljeta.

Video: Isječak o poluotoku Pelješcu iz emisije Hrvatsko podmorje HRT-a

Upravo zbog toga, more je idealne temperature za kupanja, tako kao i na otoku Cres, a velik broj sunčanih sati učinit će vaše ljetovanje nezaboravnim. Poznat je po vrhunskim vinima i solani, koja je kroz povijest hranila Dubrovačku republiku i mnoge druge. Za razliku od nekih drugih turističkih mjesta na obali, kojima vlada sivilo grada, Pelješac je prekriven zelenilom i održana je crta netaknute prirode, bez obzira na razvoj. Zanimljivo je napomenuti da je Pelješac nekada bio otok, jer je njegova prevlaka pjeskovita, što ukazuje na to da je kroz vrijeme nanesena.

Mjesta na poluotoku Pelješac

Poluotok Pelješac prostire se na površini od 348 km2, na kojoj se nalazi oko 8000 stalnih stanovnika, te četiri općine. Najveća općina je Orebić s nešto više od 4 tisuće stanovnika, zatim Ston s 2600 stanovnika, Trpanj s 850 stanovnika i Janjina s oko 600 stanovnika.

Orebić

Je općina s najviše stanovnika u kojoj je jedna od najvećih atrakcija pomorski muzej. Ova općina slovi za kolijevku pomoraca i kapetana, a njihove prekrasne kuće s velikim i uređenim okućnicama ostavljaju bez daha. Blizu Orebića se nalazi i najveći vrh Pelješca – Sveti Ilija, na kojem možete pogledati u daljinu i vidjeti okolne otoke.

Video: Orebić

Ston

Ston, iako nema najveću populaciju, najpopularnije je mjesto na ovom predivnom poluotoku. Kroz povijest je bio jedan od važnijih gradova u Dubrovačkoj Republici, a okružen je kamenim zidom. U tom vremenu, zidine su bile jedne od najdužih na svijetu. Poznat je i prema najstarijoj solani u Europi, a ima i niz tvrđava. Najznačajnije za turiste su Podzvizd i Veliki Kaštio.

Trpanj

Trpanj je općina koja je manje popularna kod turista, no i dalje je vrijedna posjete. Najznačajnija je crkva na brežuljku svetog Roka, a turiste oduševljava prekrasno malo naselje i pristupačnost stanovništva.

Janjina

Ima najmanje stanovnika, a sastoji se od velikog sela istog imena i manjeg sela Zabrežje. Iako ima najmanje stanovnika, rado je posjećeno mjesto tijekom ljeta.

Vrijedi li posjetiti Pelješac?

Svakako da! Pelješac je jedno od najtoplijih mjesta u Hrvatskoj, na kojem i dalje ima mnoštvo netaknute prirode, bistro more i mnogo zanimljivih lokacija. Uz to, ova turistička destinacija nudi i razne morske delicije, koje su omiljene turistima.

Video: Dobrodošli na Pelješac

Specijalitet, koji možete probati u Stonu su malostonske kamenice, koje slove i za izniman afrodizijak. Ako planirate odlazak na more, Pelješac razmotrite kao destinaciju, jer će vas zasigurno očarati i priuštiti vam odmor iz snova.

Članci u istoj kategoriji: