Poigrajte se okusima i poboljšajte zdravlje kurkumom

Začin koji je do nas došao s dalekog istoka u mnogim je kuhinjama danas dodatak koji rijetko dodajemo jelima. Specifičan okus i jaka boja često nas znaju iznenaditi, jer je kurkuma kao nijedan od začina na koje smo navikli u kuhinji ovog podneblja. 

Ipak, kurkuma ima mnoga pozitivna svojstva, zbog kojih ćete je zasigurno htjeti u svome životu, ako ne u obliku začina onda zasigurno u obliku dodatka prehrani. Bilo da se radi o kurkumi u prahu ili u tabletama, ona vam može pomoći prebroditi razne teškoće te pomoći da vaše zdravlje bude bolje no ikada!

Dragi kamen među začinima

Kurkuma je jedan od začina koji su znak istočne kuhinje, ponajviše kada govorimo o Indiji, u kojoj se kurkuma u prahu ili izvornom obliku koristi u raznim jelima, od slatkog do slanog. Osim začina, u indijskoj kulturi se također koristi i kao važan lijek za mnoge tegobe, od dezinfekcije porezotina pa sve do smanjenja bolova. 

Kurkuma kakvu srećemo kod nas u trgovinama često je mnogo blaža od aromatičnog začina koji možemo sresti u Indiji, što između ostalog djeluje i na blagodati koje ima na organizam. Ipak, ako želite sva pozitivna djelovanja kurkume, onda nije loše baciti oko na dodatke prehrani, a veliki izbor pronađite u Vegamega online trgovini.

Nezaboravan okus

Kurkuma je biljka koja spada u istu porodicu kao i đumbir, što objašnjava njen jak i nezaboravan okus. Isto kao i kod đumbira, dio koji se najčešće koristi jest njen korijen, koji se može pripremati na razne načine. 

Okus kurkume ovisi o njenoj svježini – dok je svježa kurkuma pomalo ljutkasta i aromatična, sušena kurkuma ima nešto blaži okus koji pomalo sliči đumbiru. Osim okusa i mirisa, kod nje je također upečatljiva i njena jarko žuta boja, koja se ponekad koristi i kao prirodno bojilo, pogotovo kod namirnica kao što je senf.

Pozitivni učinci ove ljekovite biljke

Osim što je intenzivnog okusa, mirisa i boje, kurkuma također ima i mnoge intenzivne učinke na organizam. Prije svega, poznata su protuupalna djelovanja, zbog kojih se ona često koristi i kao prirodno sredstvo za dezinfekciju rana. Ipak, ona također može djelovati protuupalno i unutar organizma, za što je zaslužan sastojak kurkumin. Patite li od artritisa ili sličnih bolesti koje nastaju zbog kroničnih upala, kurkuma je odličan dodatak za vas. 

Uz to, također djeluje na zgrušavanje krvi, usporavanjem tog procesa, zbog čega se ponekad koristi i u prevenciji srčanog udara. Uz nje se možete riješiti problema kao što su:

  • Nadutost
  • Glavobolja
  • Bolovi u zglobovima
  • Problemi sa probavnim sustavom 

Pažljivo s doziranjem dodataka prehrani

Teško je odrediti točno koliku dozu kurkume trebate uzimati, jer to ovisi prije svega o obliku u kojem je uzimate te koristite li ju kao začin ili dodatak prehrani. Većina Vegamega dodataka prehrani poput kurkume u kapsulama, imaju propisanu količinu koju trebate uzimati na dnevnoj bazi, koje se u tom slučaju treba držati. 

S druge strane, uzimate li kurkumu u prahu, na primjer kao začin, imajte na umu kako se ne preporučuje uzimanje više od dvije žličice dnevno po osobi, jer biste u protivnom mogli susresti razne probleme u probavi poput mučnine i grčeva.

Birajte provjerene dodatke prehrani

Glavni razlog iz kojeg se konzumiranje kurkume ovdje češće preporuča u obliku dodatka prehrani, na primjer kao kurkuma u kapsulama, jest što se tijekom vremena njeni ljekoviti učinci smanjuju. Glavni sastojak koji je odgovoran za rješavanje raznih problema, kurkumin, tijekom vremena nestaje iz one u prahu, što onda utječe i na pozitivne utjecaje na organizam. 

Kurkuma u prahu koja se koristi kao začin često nije stvorena i pakirana kako bi se njeni pozitivni učinci sačuvali što dulje, već kako bi ona održala svoj okus, pa je bolji odabir za njezine sve pozitivne strane koristiti je u dodacima prehrani.

Dodaci prehrani za bolje zdravlje

Dodaci prehrani danas su sve popularniji, te ih u različitim oblicima možemo pronaći u našem domu. Neki dodaci prehrani, poput vitamina C i magnezija, postali su gotovo neizostavan dio naše ladice s lijekovima za kojima posežemo kada želimo podići imunitet. 

Tu su i probiotici koji pomažu vratiti harmoniju u probavni sustav na način da spriječe razmnožavanje „loših“ bakterija te omogućuju bakterijama koje su korisne za sustav ponovnu repopulaciju probavnog sustava.

S druge strane, neki se dodaci prehrani još uvijek nisu ustalili u primjeni. Važno je znati kako dodaci prehrani mogu olakšati razne probleme, jer hranjive tvari koje nam pomažu ne moramo unositi putem hrane, pogotovo ako do tih namirnica nemamo jednostavan i brz pristup. Naime, u dodacima prehrani te su tvari dodane kako bi se što bolje i brže apsorbirale u organizam

Članci u istoj kategoriji: